VAMC licėjus jungiasi prie pilietinės iniciatyvos – Tolerancijos dėlionė

“Užuojauta ir tolerancija yra ne silpnumo, o didelės stiprybės ženklas”

Dalai Lama

Lapkričio 16-oji  daugelio demokratinių valstybių nuo 1995 m. minima kaip Tarptautinė tolerancijos diena,  UNESCO paskelbus šią dieną Tarptautine tolerancijos diena.

Lapkričio 16 – ąją skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų (alkoholio, narkomanijos) toleranciją. Įvairiose šalyse organizuojami renginiai, skirti ugdyti toleranciją, pakantumą, gebėjimą suprasti kitus, kantrybę.

Tolerancija (lot. tolerantia – kantrybė). Įvairūs socialiniai tyrimai rodo, kad lietuviai labiausiai jaučiasi diskriminuojami dėl amžiaus, lyties ir fizinės bei psichinės negalios.

2020 metais Tarptautinės Tolerancijos dienos simbolis ir idėja – Tolerancijos dėlionė. Šis simbolis labai prasmingas, nes jeigu pažiūrėtume, kaip šį žodį aiškina Dabartinės lietuvių kalbos žodynas, rastume, kad tai yra “paveikslas, kurį reikia sudėti iš daugelio atskirų dalių”. Tokia dėlionė sudaro visumą. Šių metų tema iliustruoja, kad mūsų visuomenė ir yra  kaip dėlionė, sudaryta iš skirtingų gabalėlių, kuriuos sujungus gauname visos visuomenės paveikslą. Visuomenę sudaro skirtingi žmonės pagal amžių, lytį, socialinę padėtį, išsilavinimą, pažiūras, religiją, pomėgius ir gyvenimo būdą.

Kadangi šiais mokslo metais mūsų licėjuje 4-7 klasių mokiniai mokosi nuotoliniu būdu, o 1-3 klasių mokiniai mokosi mokykloje, mokytojai ir klasių vadovai ieškojo naujų būdų šiai dienai paminėti.

Vyresnių klasių mokiniai šia tema diskutavo nuotoliniu būdu įvairių dalykų pamokose. Mokiniai pasakojo skaitytas ar girdėtas istorijas, išsakė savo patirtis.

1-3 klasių mokiniams mokytojos paaiškino žodžio “tolerancija” reikšmę, vaikai kalbėjosi, kaip jie suprato šį žodį. Po to patys piešė piešinukus ir dėliojo juos į dėliones.

Vilniaus agroekologijos mokymo centro licėjaus vadovė Diana Ilevičienė